Les Falles són una torxa feta de fusta resinosa d’uns dos metres de llargària, que es fa amb trossos de teia de pi enganxats a un de pal d’avellaner amb filferros i puntes.
Diuen que les tradicions només es mantenen vives si les celebren any rere any la mateixa gent del territori com un fet propi i no simplement com una herència del passat. La festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició arrelada als pobles de la Vall de Boí.
Cada any, anteriorment amb l’inici del solstici d’estiu, actualment coincidint amb la festa major, els pobles de la vall corren les falles.
Una festa relacionada amb el culte al sol, donant les gràcies als déus per les collites rebudes i espantant els mals esperits.
La festa comença uns dies abans amb l’elaboració de les falles i rantiners, en la que els nois i noies del poble treballen per preparar-los i deixar-los eixugar una mica.
El dia de les Falles tot comença al faro, un indret elevat de la muntanya normalment amb molt bona vista sobre el poble on hi ha plantat un pi i altres arbres per aconseguir una foguera. Des d’aquest punt és d’on s’encenen les falles abans de començar la baixada.
Els fallaires, després de sopar i quan és ben fosc, encenen el faro, i amb ell les seves falles, fan el descens orgullosos de portar el foc cap al poble amb un dels nois al davant, fins arribar a la plaça, on la gent els rep amb alegria, música i festa, es fa una gran foguera amb les restes de falles i rantiners que han resistit la baixada i es comença la festa que pot durar tota la nit.
Calendari de Falles 2024
Divendres, 14 de juny a Durro
Diumenge, 23 de juny a Boí
Dissabte, 6 de juliol a Barruera
Dissabte, 13 de juliol a Erill la Vall
Divendres, 19 de juliol a Taüll
Divendres, 26 de juliol al Pla de l’Ermita